tel.:(+373) 022 60-61-08
069603423
Chişinău, bd. Mircea cel Bătrân, 13/2
suna NC DENTAL CLINICA


Sigilarea fisurilor dentare

Sigilarea dentară este una dintre cele mai moderne metode de prevenţie a cariilor dentare la copii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii o recomandă alături de fluorizarea generală şi locală, igiena oro-dentară şi igiena alimentaţiei.

Sigilarea se face atat la dinţii temporari (de lapte) dar, mai ales, la cei permanenţi, de obicei imediat după ce au erupt. Metoda se aplică în special pe dinţii definitivi în intervalul de vîrstă     6 - 15 ani. Astfel, se elimină riscul unor tratamente invazive care vor afecta structura dentară pe întreaga durată a vieţii. 

De ce este necesară sigilarea dentară?

Imediat după erupţie, molarii prezintă o morfologie cu şanţuri şi fosete adînci, locuri unde se acumulează resturi alimentare şi microorganizme care iniţiază caria dentară. Aceste şanţuri, mai degrabă fisuri, au un diametru mai mic decît firul periei de dinţi şi sunt profunde.

Şansele atacului carios sunt astfel mai mari în ciuda igienei convenţionale: spaălatul sau curăţarea dinţilor. Ambele metode sunt ineficiente în îndepartarea resturilor acumulate. Astfel acoperirea sau sigilarea acestor zone cu un material protector numit sigilant are un efect benefic si este considerată metoda cea mai sigura de profilaxie primară în special la copii. 

Materialele folosite - sigilantii - sunt răşini compozite transparente sau opace. Sunt preferati sigilantii fotoactivi (cei care se întaresc cu ajutorul lampii cu ultraviolete).

Etapele de lucru pentru sigilarea dentară:

1)
Curăţarea suprafeţei dintelui cu ajutorul unor periuţe rotative, neimplicînd frezajul dintelui;
2) Gravarea dintelui (mordansare). Un gel cu consistenţă fluidă, în a carui concentraţie întră şi acid fosforic, este aplicat prin pensulare, injectare sau cu ajutorul unui burete, fiind lăsat să actioneze 15-30 secunde, după care spaţiul de lucru este spălat şi uscat.
3) Aplicarea sigilantului se realizează cu instrumente speciale cu vîrfuri de unică folosinţă. Sigilantul trebuie să acopere toate şanţurile. Acesta se mentine 10-15 secunde pentru a permite penetrarea şi săturarea smalţului mordansat în mod optim, după care se fotopolimerizează. 
4) Adaptarea functională constă în refacerea morfologiei funcţionale a suprafeţelor sigilate, îndepărtîndu-se eventualele supracontacte identificate cu ajutorul hîrtiei de articulaţie prin utilizarea pietrelor diamantate.
5) Reevaluarea pacienţilor - dinţii sigilaţi trebuie controlaţi periodic de către medic, ideal la fiecare 6 luni.

Incidenţa cariei dentare în urma sigilării dinţilor se reduce cu pîna la 80%. Aceasta reprezintă metoda ideala în profilaxia cariei dentare la copii.

Clinică stomatologică</a> "NC DENTAL CLINICA" SRL

© 2014 Clinica stomatologică DR.DIDU "NC DENTALES"

Moldova, mun. Chişinău, bd. Mircea cel Bătrân , 13/2
tel.:(+373) 022 60-61-08; 069603423.
e-mail:dr-didu@mail.ru

Рейтинг@Mail.ru Яндекс.Метрика